Lycka

Den 22 dec 23.50 fick vi äntligen möta vär älskade Colin. Han vägde 2720 g och var 49 cm lång. Känns helt otroligt och han är bara så underbar - vårt mirakel. Känslan att få höra hans första skrik och hålla den lilla kroppen för första gången var obeskrivlig.

I bilen på väg hem i den alldeles för stora overallen (strl 50), lite mer än två dygn gammal.

 

Efter att ha gått hemma med värkar i 1 ½ dygn (de kom med alltifrån 3 till 20 min mellanrum), åkte vi in till förlossningen vid 6-tiden den 22 dec. Världens snöstorm var det ute och V fick köra i ca 50km / h.

18.15 skrevs vi in på förlossningen och då var jag öppen 5 cm. De sa att jag hade gjort ett bra jobb hemma, men det hade varit riktigt tufft också. Efter dusch och lustgas fick jag krystvärkar 23.35 - en kvart senare, 23.50 hörde vi Colins underbara skrik för första gången. Det var en snabb förlossning, och en obeskrivlig upplevelse. Tänk att få vara med om något så stort!

Första dagen hemma försöker vi med att skapa lite rutiner, och komma igång med nya livet som är så fantastiskt.


Värkar

Vi fortsätter att klocka värkarna här hemma, då de ännu inte kommer särskilt regelbundet. Det är alltifrån 6-10 min emellan, och på förlossningen sa de att vi skulle avvakta. Hoppas det blir dags snart!

Närmar det sig?

Vaknade av att jag hade sammandragningar vid halv tre i natt som kändes allt mer och det var omöjligt att somna om då de kom med några minuters mellanrum. Värken började i ryggen och spred sig som en allt kraftigare molvärk nere i magen. De började att göra mer ont, och jag försökte äta lite men det gick trögt. Sedan avtog de lite framåt förmiddagen och jag kunde tom slumra mellan värkarna. Nu har de dessutom avtagit i styrka, men kanske att det är något på gång :) Vi får hoppas det - på dagen för BF och allt! Jag har fått i mig lite lunch så nu är det bara vila. Hoppas på att värkarna blir mer regelbundna så kan vi kontakta förlossningen.

Fjärde advent

Vi tänder det fjärde ljuset i staken, och med en dag kvar till BF har det ännu inte blivit någon bebis. Bara lite mer sammandragningar... Min känsla är att det inte dröjer alltför länge till. Men vi får se! Basen till bilbarnstolen är monterad i bilen och BB-biljetten till parkeringen är framlagd så - ja, nu väntar vi bara :)

Godmorgon...

eller snarare god middag kanske! Snön ligger fortfarande vit och fin på marken och det är riktigt skönt vinterväder med sol.

Inget nytt på bebisfronten än så länge - kan ju dröja ett bra tag till också! Han är välkommen när det passar honom. Idag blir det nog ganska lugnt med lite fix här hemma. Alla julklappar är handlade och allt annat inför hans ankomst är också klart så det är skönt att bara koppla av.

Julafton närmar sig, men för vår del ligger ju inte fokus på just det firandet i år :) Det hinns kanske inte med så mycket, beroende på när han kommer.

Kontroll vecka 40

Vecka 40 - känns nästan lite overkligt att säga det! Idag fredag är det bara tre dagar kvar till BF. Vi längtar! Jag sover förvånansvärt bra om nätterna, behöver t ex knappt gå upp på toa det händer bara ibland.

Igår var jag på kontroll hos BM. Hon hade sett resultatet från UL och var inte alls orolig för att han inte växt eller var för liten längre. Även om SF-måttet inte ökat sen sist heller. Jag hade tydligen en "ytte-pytte liten" mage, måttet låg på 30-31 cm bara. Det kan bero på att han ligger vääldigt långt ner nu. Jag trodde att det skulle kännas annorlunda också, men jag är förvånansvärt rörlig ändå haha. BM var i alla fall väldigt nyfiken på hur stor han kommer vara, då han varit så svår att uppskatta. Hon tror inte att han är så lång - vi får se!

När jag skulle lägga mig på britsen sa hon att jag fick en sammandragning och undrade om jag kände det. Inget som jag tänkte på direkt, det är mest om jag är helt avslappnad och känner på magen med handen så märker jag ju att den är hård. De är alltså inte särskilt kraftiga. BM frågade om de kommer regelbundet, men det kunde jag inte heller svara riktigt på, haha. Märker oftast knappt av dem tror jag, särskilt inte om jag är sysselsatt med något. Nu har de (nog) dock ökat i antal och lite i intensitet med skulle jag tro. Att jag upplevde dem som så lindriga sade hon kan underlätta latensfasen, att jag inte känner av den så mycket! :) Hoppas på det, haha.

Något som skiljde sig från tidigare besök var att blodtrycket gått upp lite, det har annars legat på en jämn nivå. Det kan vara ett tecken på att det närmar sig nu sade hon då det brukar stiga precis innan, och i så fall är det ju posititvt. För säkerhets skull ska jag i alla fall dit på tisdag nästa vecka och kontrollera. Får jag ex huvudvärk och svullnar mkt ska jag kontakta förlossningen, då kan det väl bero på havandeskapsförgiftning. Min egen känsla säger att det kanske inte dröjer såå länge till, tror inte själv att jag kommer gå över så mycket (sambon säger tvärtemot - enligt honom blir det januaribebis!).

Magen i vecka 39. Ett SF-mått som knappt är 31, och vågen visar 12 kg plus. Tänk att den där magen snart är borta... det mesta i alla fall! Kommer nog sakna den liite, men det blir skönt att återfå den fulla rörligheten igen. Och så kommer vi såklart ha något som är så mycket bättre, en liten bebis hos oss att beundra och sniffa på! :)


En bedrift

Dagen handlar mest om att ta det lugnt, läsa och koppla av - skönt! Idag vaknade jag upp till ett riktigt vinterlandskap, då det hade snöat ordentligt under natten. Utsikten från vardagsrummet är riktigt fin, med de snötäckta träden utanför.

Snart är julen här men det är svårt att veta hur firandet kommer se ut och var det kommer tillbringas. Mycket tankar upptas såklart av förlossningen och hur den kommer bli just nu. Särskilt då man är hemma och har tid att fundera. Än så länge har jag inte märkt något särskilt tecken på att det närmar sig, förutom lite mer sammandragningar och en aning mer orolig sömn om nätterna...

För övrigt, dagens bedrift blev det faktum att jag faktiskt lyckades göra lite pedikyr och måla mina egna tånaglar ;)

En vecka

Idag är det en vecka kvar till BF! Har en känsla av att det nog kommer gå över tiden. Julafton kanske? :) Har ställt in mig lite på just detta datum, haha. Var ju det vi fick efter första UL, sedan justerades det vid andra tillfället. För sin egen skull är det nog skönt om han inte väljer att komma på just det datumet, men samtidigt så är han så välkommen när han själv vill. Bättre julklapp kan vi inte önska oss. Nu är vi väldigt nyfikna på vem den lille människan där inne är egentligen!

Har bara känt lite sammandragningar än så länge, då magen blir hård men inte så mycket mer. Han sparkar mycket därinne i alla fall (foten på höger sida är populär) så det börjar nog bli trångt. På torsdag är det sista rutinkontrollen innan BF, det återstår att se om vi hinner med ytterliggare besök hos BM.

Vila?

Igår var verkligen en aktiv dag där jag fick gjort en hel del här hemma. Efter en promenad med lilleman kändes det dock i bäckenet, så eftermiddagen fick gå i vilans tecken. Frustrerande att inte kunna göra allt man vill när kroppen säger ifrån, men det är inte så mycket annat att göra. Just promenader brukar kännas i efterhand.

Idag står jullunch på schemat med jobbet, första (och förmodligen enda) julbordet för i år. Ska bli väldigt gott! Ytterliggare ett julbord är inplanerat ett par dagar innan BF men det återstår väl att se hur man mår då :) Kul att träffa jobbarkompisarna i alla fall!

Tillväxt-ul

UL igår tog verkligen sin lilla tid!

Först var det en elev som skulle utföra ultraljudet, och efter en lång stund fick den äldre barnmorskan ta över då de inte vågade lite riktigt på måtten. Lilleman verkar ligga lite dumt till så han var svår att mäta - precis som förra gången. Han har länge legat med huvudet väldigt långt ner. Dessutom fanns där inte jättemycket fostervatten, vilket brukar underlätta sa de. Dock var det inte så lite att det var något att oroa sig för. Mitt i allt fick han hicka därinne, så vi såg på skärmen hur hans lilla kropp ryckte till vid varje hickning. Det gynnade inte heller ultraljudet, haha. Han gjorde det inte lätt för dem!

Efter många om och men så hade de fått ungefär samma mått båda två, och de mätte honom till ca 2700 g. Och det är ju väldigt bra! Men som BM sa, han kan lika gärna väga 3500 g när han föds! Ibland luras de ordentligt. Huvudsaken är att han växt, och det hade han ju, 400 g sedan sist enligt deras beräkningar.

Så nu är det bara vanlig rutinkontroll igen i nästa vecka. Sedan väntar vi på prinsens ankomst! Sängen står nu bäddad och allt är klart :)

Måndag

Idag är det första lediga dagen och det känns såklart lite konstigt. Man är inte van vid att vara hemma såhär mitt i veckan! Men det är nog bara tiden nu då man går hemma och väntar som känns lite märklig, sedan kommer man ju som sagt att ha fullt upp :)

Jag var inom och besiktigade nya bilen nu för förmiddagen (första gången för pärlan) men det gick fint! Nu behöver vi inte göra det förrän om två år igen vilket är skönt. Tyckte att det var lika bra att ordna med detta innan lilleman kommer.

I eftermiddag är det dags för UL igen. Ska bli spännande att se vad de uppskattar hans vikt till. 2300 g fick de honom till sist, så några hundra gram till borde han väl lagt på sig. Det känns ju åtminstone inte så nervöst längre då magen växt tre cm sist, vilket tyder på att något hänt därinne.

Det är idag precis 2 veckor kvar till BF. Spännande och otroligt nervöst på samma gång - men som vi längtar efter dig!

Kontroll i vecka 38

Igår morse var vi alltså hos BM för en vanlig kontroll. Lite extra tänker man ju förstås på magen, om den växt eller inte. Jag tycker alltid själv att det är svårt att säga! Vår BM mätte magen och visst var det skillnad - förra gången i vecka 36 låg SF-måttet på 28, och nu hela 31 cm. Det kändes väldigt skönt att det hänt något! Men hon sa att det är en nätt mage jag har, svårt att tro att det är drygt två veckor till BF :) UL blir det ändå på måndag - vårt fjärde. Nu känns det dock inte som att vi behöver vara så nervösa, för växt lite måste han ha gjort.

Hjärtljuden var också bra, de var de som de brukade. Han låg på 138-142 slag per min. Först var det lite lägre så hon sa att han nog var lite morgontrött :) Och när jag tänker efter brukar han inte vara så aktiv på morgonen. BM frågade om han rörde mkt på sig om nätterna, men det tror jag inte. Jag sover ju ganska bra och brukar inte ens vara uppe på toa så det gör han nog inte, haha. Hade det varit mycket liv i magen då skulle jag nog vakna. Man kan ju i så fall hoppas hans dygnsrytm håller i sig även efter förlossningen ;)

Nu ikväll tar vi det lugnt här hemma efter storhandling och likn. Vi satte en pepparkaksdeg också som ska bakas ut imorgon, passar ju bra till andra advent med lite (saft)glögg och hemmagjorda pepparkakor!

Julstämning

Onsdag och halva veckan har gått. Nu är det bara två dagar kvar att arbeta. Kan knappt förstå det! Men nu när man är så långt gången i vecka 38 känns det att man behöver vara lite ledig. Att tex bara böja sig ner för att ta upp BB, kräver ju en del kraftansträngning, haha. Jag är glad att jag har kunnat jobba så mycket som jag gjort och inte varit sjuk eller liknande under hösten.

Ikväll har jag hunnit med att hämta våra gardiner hos snälla mamma som sytt upp dem (i gamla lägenheten var det ju extremt högt i tak) så nu har vi fått det riktigt mysigt här hemma. Med massa tända ljus också så blir det härlig julstämning. Vi fick dessutom hem nytt matmöblemang i måndags som sambon satte ihop då. Det blev väldigt fint - ett matbord har vi verkligen saknat!

NU tar vi det lugnt framför TV:n medan lilleman i magen febrilt sparkar mig i sidan. Mysigt att känna hans lilla fot. Undrar om han växt något därinne? Hoppas på det, i övermorgon är det ju dags för nästa kontroll.

RSS 2.0